Під знаком кубкової рівності

Перший футзальний уік-енд 2017-го року став ще й першим кубковим у нинішньому сезоні. Протягом двох днів рівно половина з 64-х колективів області припинили виступи у других за значеннями турнірах. Слід відзначити, що цих самих Кубків завдяки своєрідній революції від організаторів змагань, цього сезону розігрується чотири. Клуби ж за ліговою приналежністю мають шанс підняти над головою Кубок Волині, Кубок АМФВ, Кубок Прогресу та Кубок Мрії.

Найбільша увага вболівальників, звичайно ж, була прикута до головного кубкового турніру області, де вихідними стартували (а дехто – вже й фінішував) учасники двох елітних дивізіонів чемпіонату. Практично всі поєдинки минули у запеклій боротьбі без ясності про переможця до останніх хвилин. Тим більше здивувало те, що тієї самої інтриги не вистачило у поєдинку двох найтитулованіших команд Волині – «Надії» та «Шанс-Авто». Звичний академічний футзал у виконанні діючих чемпіонів області не залишив «Шансу» ніяких, вибачте за каламбур, шансів. Ковельчани приїхали до Луцька далеко не найбільш оптимальним складом – можливо, це пояснить розгромні 0:5, після яких у чвертьфінал йде саме хорівська «Надія».

Припинила боротьбу за трофей також інша ковельська команда: щоправда, «Ковель-Волинь» проти суперлігових «колег» з «Вотрансу» грав на рідному майданчику. Уже з перших хвилин гри гравці обох команд влаштували справжню гольову перестрілку, яку до перерви виграли господарі – 3:2. Продовжилося шоу і після антракту – футзальні «гойдалки» вже мали б закінчитись на користь ковельчан, однак Андрій Пушкарчук на останній хвилині гри все ж перевів гру до післяматчевої лотереї. А там «вотрансівці» впевнено постріляли суперників, скориставшись нереалізованим шестиметровим від Юрія Романчука.

Доволі впевнено до наступної стадії Кубка Волині покрокували ще два суперлігові колективи. «Вілія» за вихід до чвертьфіналу змагалась проти інших представників обласної футзальної еліти – копачівського «Торпедо». І, як і у нещодавньому матчі цих команд у чемпіонаті, святкувала успіх – щоправда, команди крокували поряд у рахунку майже до самісінької фінальної сирени, і підсумкові 2:5 навряд чи характеризують те, що відбувалося на майданчику. А «Волиньагротеху», у свою чергу, не було легко у поєдинку з вищоліговим «Куражем»: лучани спромоглися на один забитий м’яч у кожному з таймів та, у свою чергу, повинні дякувати голкіперу та фортуні, що свої шанси не реалізували суперники.

Уже з наступного тижня разом з відновленням баталій обласного чемпіонату з’явиться рубрика «Match of the day». А минулої суботи такий статус без варіантів треба було б присвоїти «ЛСТМу» та «Надії-2». Саме від нинішніх лідерів вищої ліги багато хто чекав сенсації. Як виявилось, недарма, причому по ходу гри «дублери» діючих чемпіонів області відігралися з 0:3, а у серії пенальті, яка дійшла аж до третіх додаткових ударів, таки дочекалися неточного удару Олександра Прощерука та оформили найголовнішу несподіванку ігрового дня.

Доля ще трьох путівок до чвертьфіналу вирішилась у протистояннях команд з вищої ліги. Як не дивно, в усіх цих матчах гору взяли колективи, які по ходу гри поступалися суперникам у рахунку. «Екоресурси Волинь» у другому таймі налаштувались та все-таки вирвали потрібну перемогу над «Новою лінією» - однієї з найцікавіших команд осінньої кваліфікації, яка, втім, поки не може знайти свою гру в офіційних матчах. Додамо лиш, що ці ж суперники уже наступного тижня зійдуться і в рамках чемпіонату.

У битві двох «Вікторій» сильнішими виявились хлопці з Млинова. А ось луцька команда вже вкотре не може підкреслити хороші перші тайми вдалими продовженнями – і у цьому поєдинку перемогу аутсайдери вищої ліги втратили вже після перерви. А у останньому матчі 1/8 Кубка Волині, як і Ковель, свою другу команду втратив інший районний центр – Горохів. Хоча, слід визнати, що «Агропродукт» у поєдинку проти «ПАККО» міг розраховувати і на інший результат, однак, виграючи і 2:0, і потім 3:2, не зумів довести гру навіть до післяматчевих пенальті.

Таким чином, у чвертьфіналі Кубка Волині буде порівну команд вищої ліги та Суперліги. Така сама ситуація буде і у чвертьфіналі Кубка АМФВ – першу та другу лігу там представлятимуть по чотири колективи. Уже на першій стадії змушені припинити виступи на кубковому фронті лідери другої ліги - «Авангард-040». Втім, і в суперниках у лучан були головні фаворити ще вищого дивізіону: до переможної ходи у чемпіонаті та виграної «Різдвяної коляди» земляки з «Динамо» додали ще й впевнену перемогу в рамках Кубка АМФВ.

Крокують далі у турнірі й інші команди першої ліги – «Олімпія», «ДжеРост» та «Бренд груп». Щоправда, потрапити до чвертьфіналу Кубка АМФВ змогли не усі вищі за класом колективи – «Атлетик» не зумів нічого протиставити останнім володарям Кубка Волині з «Володимирівки», а «Мідас» розгромно поступився «Стеллі», яку ще два місяці тому у рамках кваліфікації відправив до другої ліги. Більш ніж впевнені перемоги над суперниками здобули й інші представники четвертого за силою дивізіону чемпіонату області – «Агромат» та «Зимне».

«Мстя» за кваліфікацію відбулась і в рамках третього за силою кубкового турніру – Кубка Прогресу. Восени саме «Метеор» не пустив «Бережанку» до третьої ліги, тож після суботньої перемоги команда з шостого за рангом футзального дивізіону отримала певну сатисфакцію. Не менш захоплюючим видалося протистояння лідерів четвертої ліги – «Лучеська» та «Забіяки»: лише у післяматчевій лотереї далі пройшли другі. Лише після серії шестиметрових ударів своїх суперників з «Топільного» переграли й лідери третьої ліги – «Олика». У підсумку, і в Кубку Прогресу чвертьфінальна стадія наповниться чотирма колективами з обох сусідніх ліг.

Ну а любителям результативних матчів цікаво було подивитися на поєдинки Кубка Мрії. Команди з П’ятої та Шостої ліг потішили глядачів (і добряче понервували гравців та тренерів) справжніми надрезультативними трилерами, а рахунки 7:6 чи 8:6 не стали якоюсь несподіванкою. До слова, і тут далі пройшли лідери обох дивізіонів – «Юність» з Переспи та «West Side», а представників кожної з ліг, як і у інших трьох кубкових турнірах – по чотири, що лише доводить правильність такої кубкової революції у новому футзальному сезоні. 

А вже сьогодні у приміщенні ресторації «Словограй» о 18.00 відбудеться жеребкування наступного етапу - 1/4-ї фіналів всіх чотирьох кубкових турнірів, що відбудуться у лютому. Черговий кубковий вік-енд запланований на суботу та неділю 11-12 лютого.

В 1/4-й фіналу зіграють:

Кубок Волині - Екоресурси Волині, Вікторія М, Вотранс, Вілія, Надія, Волиньагротех, Надія-2, ПАККО

Кубок АМФВ – Зимне, Олімпія, Бренд Груп, Агромат, Динамо, Володимирівка Ветеран, ДжеРост, Стелла

Кубок Прогресу – ФК Олика, Юність М, Сахарадо, Бережанка, Модерн Експо, Забіяка, Козаки, ФК Рятівник

Кубок Мрії – Колос-2, Дідичі, ФК Луцьк, Юність П, Волиньсталь, Фіміам, West Side, Tatrafan Film