Половина – на виліт

Ну ось і дочекалися любителі волинського футзалу таких бажаних ігор першого раунду плей-офф у чемпіонатах області. І перші ігри на вибування не підвели глядачів: у більшості поєдинків, незважаючи на різний «посів» учасників на полі була по-справжньому цікава боротьба, де не завжди успіх святкували ті, хто напередодні вважалися їх фаворитами.

 

Суперліга, як і очікувалось, подарувала півфінальне протистояння «Вотранса» та «Надії». Щоправда, чвертьфінальний шлях команд до передостаннього раунду плей-офф обласної першості був різним. «Надії» свій матч довелося грати проти дитячої (так-так, ви не ослухались) команди «Олики». Усе «завдяки» ковельському «Шанс-Авто»: команда Олександра Мороза просто не приїхала на гру. Тож чинним чемпіонам області не залишалося нічого, як зіграти веселу товариську гру проти майбутнього волинського футзалу. Втім, навіть незважаючи на поразку, хорівська команда йде далі, де на них уже чекає найпринциповіший суперник цього сезону – луцький «Вотранс»: переможці «регулярки» не форсували подій у поєдинку проти «Торпедо» та підтвердили той факт, що Копачівка може грати на рівних із сильнішими суперниками рівно до першого пропущеного м’яча. А от після того, як Павло Рибковський відкрив рахунок у матчі, усе йшло за сценарієм команди Юрія Волошина. Восьма команда Регулярного чемпіонату, втім, змогла на чотири голи суперника відповісти двома своїми та гідно завершила сезон.

А от у інших протистояннях Суперліги перемогли якраз команди з нижньої частини турнірної таблиці. Статус фаворита у поєдинку проти «Вілії» «Ковель-Волинь» почав втрачати ще з дебюту гри, коли було помітно, що «срібні» призери Регулярного чемпіонату приїхали усього-на-всього з одним запасним. Втім, навіть за умов кадрового дефіциту саме гравці у червоних футболках протягом майже усього матчу сиділи на воротах боратинської команди, але… Але у суботу був день голкіпера номінальних гостей поєдинку Олександра Ярмощука, який тягнув усе, що летіло в рамку його воріт: найкращому бомбардиру Суперліги за підсумками «регулярки» Івану Данилюку залишалося лише розводити руками. А от гравці «Вілії» ще у першому таймі зусиллями Романа Воробея та Владислава Козачка реалізували дві вилазки та забезпечили собі комфортну перевагу до перерви.

У другому таймі Данилюк та компанія кинулись на ворота суперників ще з більшим ентузіазмом, однак їх так само підводила точність під час завершальних ударів, а у рамці справжні дива творив голкіпер «Вілії». Без широкої ротації таких темпів ковельчанам вистачило лише на півтайму, і уже «салатово-чорні» регулярно виходили у контратаки. Розв’язка матчу за такої ситуації була неминуча: Валентин Кривицький після хорошої комбінації партнерів та Владислав Козачок шикарним ударом у «дев’ятку» поховали надії «Ковеля» на вихід до півфіналу Суперліги. Більше того, Олександр Ярмощук так і зберіг свої ворота на замку: на останній хвилині зустрічі забивали лише гравці «Вілії», які зіграли, мабуть, найкращий матч у сезоні, який ось так прикро завершився для їх ковельських суперників…

У останньому чвертьфіналі Суперліги «ЛСТМ» довів те, що на даний момент нічим не поступається гравцям «Волиньагротеха». Хоча уже з початку матчу «будівельники» втратили великий шматок атакувальної міці «завдяки» дискваліфікації Ігора Махнюка та відсутності Романа Степанова. Добре, що у лучан є Тарас Кабанов: саме він у феєричному та вже фірмовому для себе стилі «розпечатав» голкіпера суперників шикарним ударом з розвороту. А уже на початку другого тайму після комбінації зусилля партнерів точним ударом у порожні ворота завершив Дмитро Горщарук. А коли за 6 хвилин до завершення гри Олександр Прощерук після відбитого удару Кабанова забив третій, здалося – інтрига вмерла. Втім, іншої думки були гравці «Волиньагротеха»: уже за хвилину зусиллями п’яти польових гравців вони відквитали один м’яч, а незадовго до завершення гри вдало розіграли штрафний удар: відзначився Дмитро Бурковський. А от на більше номінальних господарів майданчика не вистачило: «будівельники» грамотно відзахищалися та на останній секунді гри зусиллями Тимура Романця встановили остаточний рахунок матчу, який вивів їх до півфіналу.

Синхронний крок до наступної стадії турніру зробили лідери Вищої ліги. «ПАККО» дуже солідно відіграв проти луцької «Вікторії»: навіть незважаючи на те, що фаворити протистояння протягом довгого часу вели зі слизькими 1:0, рахунок на табло навряд чи відображав їх перевагу за ігровими показниками. Втім, у другому таймі усе стало на свої місця, а Антон Дригульський у підсумку залишив майданчик з особистим «хет-триком». «Нова лінія» здивувала «Надію-2» хіба що бравим стартом другого тайму, коли у п’ять польових всього за 11 секунд ігрового часу зусиллями Артема Пашківського вони скоротили рахунок до 1:3. Однак далі для вищолігових «будівельників» почався справжній жахливий сон – декілька поспіль дитячих помилок у захисті та при побудові власних атак жорстоко покарали аутсайдерів Вищої ліги: перший сезон на такому рівні для них завершився «першим бліном» без перемог у активі…

Більше інтриги очікували від інших протистоянь «вишки». Так, млинівська «Вікторія» вельми воліла помститися суперникам з «Екоресурсів Волині» за поразку в Регулярному чемпіонаті, і цього разу Сергію Вишневському та його команді вдалося отримати своєрідну сатисфакцію за ту невдачу. Комфортну перевагу у три м’ячі «жовто-сині» забезпечили уже у першому таймі, а їх лідер став основним фактором успіху своєї команди: найкращий бомбардир «Вікторії» у цьому поєдинку відзначився «хет-триком». А от у горохівському «дербі» доволі несподівано гору взяв «Агропродукт». На відміну від суперників з «Куража», які протягом матчу мали надзвичайно багато гольових моментів, свої можливості за допомогою Олександра Хамули шоста команда «регулярки» використала. А чудова гра голкіпера Леоніда Джигалюка та проста футзальна вдача дозволили «Агропродукту» вийти до півфіналу змагань. «Червоно-чорні» попри те, що були однією з найбільш симпатичних команд Вищої ліги, завершують сезон на стадії чвертьфіналу. 

У Першій лізі чемпіонату Волині продовжує феєрити «Бренд Груп». Після подвійного удару по «Динамо» лучани доволі впевнено пройшли й чвертьфінал свого дивізіону. По ходу зустрічі із «срібними» призерами «регулярки» з «Олімпії» лучани ще у середині першого тайму довели свою перевагу до трьох м’ячів, а коли підпустили суперників ближче – зуміли вбити останній «цвях» у їх ворота зусиллями Романа Козачка, який у цьому поєдинку відзначився тричі. Важко після поразок від «Бренд група» було оговтатися гравцям «Динамо»: у матчі проти «Камаз-Агро» їм довелося переламувати хід поєдинку після дубля Олега Юрчука. Втім, Роман Москвич, Богдан Понагайба та Юрій Сиротенко свою справу зробили: з вольовою перемогою лучани все ж крокують далі. Як і «Мідас» з «Атлетиком», які більш впевнено розібралися із своїми суперниками.

Непередбачуваність раунду плей-офф проявилась у повній мірі матчами Другої ліги. Хто б міг подумати, що круглі аутсайдери Регулярного чемпіонату з «Олімпа» дадуть справжній бій «Авангарду-040»: на останніх хвилинах «олімпійці» скоротили рахунок до мінімуму, тож змусили суперників добряче понервувати у кінцівці гри. А от «Колос» та «Агромат» здобули досить несподівані перемоги (лучани – взагалі у серії післяматчевих пенальті) та ще раз довели, що місце у таблиці Регулярного чемпіонату вирішує далеко не все. До півфіналу разом з ними покрокувала і «Володимирівка».

З матчів Третьої ліги інтриги не було лише у одному: гравці «Рятівника» ніяк не налаштувалися на поєдинок проти «Нововолинська», тому гра перетворилася на своєрідне «побиття немовлят», що й вилилось у підсумковий рахунок на табло. А от у інших матчах градус інтриги, як то кажуть, зашкалював. «Олика» знову підтвердила статус «пенальтійної» команди: тепер у післяматчевій лотереї від «червоно-жовтих» постраждали «Козаки». За допомогою «шестиметрових» «Метеор» обіграв «Модерн-Експо», а «Топільно» зустріло неабиякий опір від молоді «Вотрансу». Щоправда, переможці «регулярки» з мінімальною перевагою у рахунку таки пройшли у півфінал. Що цікаво, саме у Третій лізі далі пройшли перші чотири команди таблиці.

У Четвертій лізі непрості, але все-таки перемоги здобули обидва лідери Регулярного чемпіонату – «Юність» та «Забіяка». Більш цікаво завершилися інші чвертьфінали. У одному з них несподівано для багатьох «Бережанка» поступилася суперникам з «Сахарадо», а у іншому «Штурм» у першому таймі підтверджував свою назву грою проти «Лучеська», постійно відновлюючи комфортну перевагу в два м’ячі. Втім, на дистанції кращими виявилися саме «біло-сині», які й довели матч до феєричної гольової перемоги.

Перемога у першому раунді Кубка Мрії протягом місяця залишалася єдиною у активі «Юності» з Переспи цього року. Перервати смугу невдач «чорно-жовтим» вдалося у чвертьфіналі змагань П’ятої ліги: з досить непоганим зарядом впевненості вони здолали опір «Торчина». Разом з нещодавніми лідерами таблиці до півфіналу крокують і інші команди з так званим «поул-позишн» напередодні плей-офф чемпіонату – «Любарт», «Фіміам» та «Колос-2». Свої перемоги з різним ступенем важкості здобули і фаворити протистоянь у Шостій лізі – «West side», «Волиньсталь», «Мілан» та «Hudson»: останнім взагалі довелося проводити «двосторонку» з арбітрами, адже «Дідичі» на гру так і не приїхали.

Таким чином, статусу чинного учасника чемпіонату Волині з футзалу за підсумками чвертьфіналів позбулась рівно половина команд, які цей сезон починали. А для тих, хто пройшов далі, усе лише починається – півфінальні ігри завдяки системі «до двох перемог» для них можуть розтягнутися аж на півтора тижні. Тож уже зовсім скоро, на роздоріжжі зими та весни, й визначаться учасники усіх фінальних битв у чемпіонаті області! To be continued…