«Бездоганний переворот»: огляд футзального тижня 5-11 березня

Скидання хорівської «Надії» з чотирирічного трону волинського футзалу, неймовірні пристрасті «нижніх» дивізіонів чемпіонату області – п’ять ігрових днів останнього тижня дали волинським уболівальникам чималу порцію смачнючих футзальних страв…

Жорстка дисципліна, рівномірна кадрова ситуація та вбивча реалізація гольових можливостей – цього року «Ковель-Волинь» виглядає ідеальною машиною для здобуття переможного результату. Підопічні «волинського Сімеоне» (ну схожий, чи не так?) Романа Бірука з нереальною холоднокровністю щоразу забивали більше за своїх суперників у будь-якому матчі сезону: виключенням стало друге півфінальне протистояння з «Камазом-Агро», де випущену з рук перемогу в основний час «червоні» компенсували вдалою серією післяматчевих пенальті.

Ось і у фінальних «батлах» своє зробила блискавична реакція ковельчан на стартові свистки – голи Івана Данилюка на перших хвилинах кожної з них кажуть самі за себе. Різниця була лиш у тому, що у першому матчі результат завдяки майже стовідсотковій реалізації моментів «червоні» фактично забезпечили ще до перерви, а у другій витримали усі потуги суперника, добивши його під завершення поєдинку. І нехай не вводять в оману численні компліменти на адресу «Ковеля-Волині»: ще поки чинні аматорські чемпіони України не поступалися й навіть переважали за кількістю своїх можливостей для взяття воріт, а свій клас довели упевненими перемогами над усіма іншими опонентами, які зазіхали на друге місце «регулярки» чи фінал плей-офф елітного дивізіону обласної першості. Утім, факт залишиться фактом – «Ковель-Волинь» перериває чотирирічну гегемонію хорівського колективу в чемпіонаті Волині.

Логічно, що ці ж дві команди зустрінуться між собою і в головному кубковому турнірі обласного футзалу. «Надія» досить упевнено переграла у святковий день 8 березня півфінальних суперників з «Мідаса», а підопічні Романа Бірука здобули хоч і нелегку, але все-таки «вікторію» над іншою луцькою командою – «Динамо». У фінальному поєдинку за красень-трофей «Надія» спробує захистити звання його чинного володаря та все-таки отримати сатисфакцію вже за цілих чотири поразки від «червоних» цього сезону.

Двох «нокаутуючих» ударів вистачило і свіжоспеченому абсолютному чемпіону Вищої ліги – млинівській «Вілії». «Екоресурси» були єдиною командою, яку Сергій Вишневський та компанія обіграли у рамках регулярної першості свого дивізіону. Вони ж стали єдиним колективом, протистояння з яким «салатово-білим» вдалося закрити без допомоги третього поєдинку – ще посеред тижня «Вілія» упевнено обіграла у вирішальному півфіналі ківерцівський «Колос», а вихідними у прекрасному стилі розібралась із суперниками з Колок. Дивно, але у двох поєдинках проти «Екоресурсів» найкращий бомбардир не лише «вишки», а й усього чемпіонату області Сергій Вишневський забив лише по голу в кожному з матчів, а сама його команда видала просто шалений тиждень, вигравши усі свої три протистояння із загальним рахунком 16:3! Команда з останнього місця регулярного чемпіонату таки стала абсолютним чемпіоном свого дивізіону – цікаво, чи додасться після такого супротивників такої цікавої системи плей-офф у чемпіонатах під егідою АМФВ?

Не змогли у Суперлізі – наздогнали у Першій. Навряд чи гравцям «Ласки» сподобається таке порівняння тогорічної і нинішньої участі у фіналах чемпіонату області, однак свій статус фаворитів третього за рангом дивізіону вони таки підтвердили ділом. «ТТІ Шахтар» цього разу був дуже підготовленим до грізного суперника – у першій грі незадовго до фінальної сирени «зелено-чорні» йшли ва-банк, аби не пробивати післяматчеві пенальті. Утім, доля була невмолимою – шестиметрова лотерея чекала на команди і у суботу, і у неділю, і двічі більш вдалими у ній були саме підопічні Олександра Антонюка. Не дивно, що «помаранчево-чорні» закріпили свій статус переможців регулярної першості званням абсолютного чемпіона Першої ліги. Нововолинські хлопці попри неофіційний статус найбільш цікавої та романтичної команди свого дивізіону в сезоні таки залишилися без титулів…

Друга ліга стала «найстаршою» з тих, де звання абсолютного чемпіона ще не визначили. Недарма гравці «Сахарадо» протягом сезону проявляли свій характер: як і проти півфінальної «Мар’янівки», у першому матчі вони були жорстоко покарані гравцями «Топільного» за помилки в захисті, а після суботи не відчувалося якихось особливих перспектив у «цукрових» змінити хід цієї серії. Утім, наступного дня саме луцька команда «вела бал» у цьому протистоянні. «Біло-сині» «прокинулися» лише під завісу матчу, доля якого уже не викликала ніяких сумнівів: перемога «Сахарадо» з хокейним рахунком 7:4 переводить фінальну серію Другої ліги до третього матчу.

Воротар – пів команди. Схоже, що таке футбольне правило переноситься і на футзал – відсутність основного голкіпера Станіслава Анісімова (та ще й окрім цього декількох основних гравців) «допомогла» «Бережанці» забити двозначну кількість голів у ворота найсильнішої команди «регулярки» у Третій лізі – «Рятівнику». Утім, навіть нищівну поразку (3:10) «надзвичайники» могли виправити уже в неділю. Все ж, у другому матчі не допомогла навіть присутність у рамці сторожа воріт луцького колективу – «навчена» у серіях пенальті команда з Луцького району таки закрила серію в двох матчах. Тож відтепер «Бережанка» не лише чемпіон по запитах «як вона грає» у мобільному чаті футзалістів та представників команд АМФВ, а й абсолютний чемпіон Третьої ліги!

«Ласка-2» на тижні двічі програла після яскравої багатоматчевої переможної серії в усіх турнірах. І якщо про першу невдачу буде сказано трохи нижче, то мінімальні 0:1 від «West Side» у суботньому матчі досить відчутно наблизили боратинську команду до завершення сезону. Утім, у неділю гравці «Ласки-2» взяли переконливий реванш над опонентами та визначатимуть переможця свого дивізіону в третьому поєдинку. Те ж саме доведеться робити і переможцям «регулярки» П’ятої ліги з «Духча» - після упевнених 4:1 у першому поєдинку вони поступилися у недільній серії пенальті «Горохову». Таким чином, і на найнижчий за рангом дивізіон чемпіонату області чекатиме вирішальна третя гра.

Може й не по-джетльменськи, але за зворотною хронологією не зайвим буде згадати і про півфінали кубкових турнірів обласного футзалу, які відбувалися 8 березня. Якщо «битву титанів» у Кубку Волині ми уже встигли проанонсувати, то у Кубку АМФВ також буде гаряче. Що цікаво, й у другому за рангом турнірі на вибування путівки до фіналу здобули команди з вищих дивізіонів. «Мар’янівка» після поразки від «Сахарадо» у Другій лізі не змогла зняти ще один першоліговий «скальп» у Кубку АМФВ – вигравши перший тайм у «Неріс-Авангарду», «червоно-білі» таки поступилися у підсумку – 3:5. Ну а «Фіміам» ще раз довів статус бойової команди у протистоянні з «Олімпією» - на відміну від не зовсім вдалого дебюту «вишневих» у Першій лізі Кубок АМФВ вони поки що проходять без особливих збоїв, однак попереду чекатимуть «авангардівці», з якими цьогоріч «Фіміам» успішно зіграти не зумів.

«Бережанка» та «Респект», схоже, дуже навіть сподобалися одне одному – після одного три матчевого протистояння у Третій лізі вони зіграють у фіналі Кубка Прогресу. Перші єдиним голом у другому таймі успішно підсумували перестрілку з «Шігірюмом», а другі взагалі наколотили цілих 10 голів регулярним чемпіонам Четвертої ліги з «Ласки-2». У Кубку Мрії «Духче» ще раз у сезоні здолало юнаків «Волині U-16», а бліцкриг «Колоса-2» у матчі «Юності» з Переспи (4:0 після першого тайму) забезпечив ківерчанам другу путівку до фіналу четвертого за рангом кубкового турніру волинського футзалу.

«Комфорт-Сервіс» не приїхав на гру проти «Володимирівки», чим приблизив «небесних» до чемпіонства у першості серед ветеранів – після розгрому «ДжеРоста» від підсумкової перемоги у чемпіонаті серед тих, кому за 35, їх відділяє лише одна гра. «КС-Ветеран» уже буде як мінімум другим – цікаво, що такий результат команда забезпечила якраз перемогою над конкурентами із «Зимного» - 2:1. «ДжеРост», у свою чергу, ще раз у сезоні виграв битву аутсайдерів першості у «Ярда», який ризикує завершити чемпіонат без набраних очок.

Шалений графік ігор у чемпіонатах та Кубках області дійшов свого кінця – попереду лише сім протистоянь та два ігрових дні. Утім, якраз тиждень, що минув, визначив як учасників майбутніх поєдинків, так і чотирьох абсолютних чемпіонів області, головним із яких стали новоспечені футзальні «королі» Волині з Ковеля. А чи вдасться «червоним» підкріпити таке звання здобуттям Кубка Волині – побачимо вже наприкінці цього уік-енду.