Гра


8 Тур Четверта ліга

Чемпіонат Волині: Регулярний, Військовий Ліцей,майданчик №1
9: 4

Хронометрист / Делегат:

Школьний Ігор/Голоскоков Сергій




Про гру:

Якби один лідерів вітчизняної спортивної (футбольної) журналістики Артем Франков на правах головного редактора журналу «Футбол» дозволив розмістити статтю про матч «Локі» - «Легіон ТГ» на сторінках свого часопису, то його варто було б назвати «Сага про назви та імена». Про культуру Стародавнього Риму кожен бажаючий може ознайомитися через твори Вергілія, Петорнія, Овідія або Апулея, а про футзальні здобутки їх нащадків з Городищенської ТГ на сторінках сайту АМФВ.

А ось, у часи вікінгів авторами епічних творів про військові перемоги та дальні плавання були безіменні автори - філіди, а в нинішні часи обласного футзального сьогодення цим займаються делегати матчів, котрі пильно стежать за перебігом подій. В суботу 4 лютого 2023 року про перемогу одного з лідерів Четвертого дивізіону області над суперником із рахунком 9:4 виникло бажання відійти від звичних стандартів опису подій на майданчику та приміряти на себе роль скальда - декламатора саг при дворах відомих конунгів. Тим більше що ігровий протокол  матчу з легкої руки третього арбітра перетворився у типовий лікарський рецепт з огляду на розбірливість тексту та каліграфію. Почнемо ж звично та офіційно.

Всього по чотири матчі лишалося зіграти учасникам 15-го ювілейного чемпіонату Волині у найчисельнішому Четвертому дивізіоні, де за титули сезону 2022/2023 сперечається 12 амбітних колективів. Два дебютанти, дві історії. Це про суперників за звітним поєдинком 7-го туру. Ще на старті нового тисячоліття автору цих рядків вдалося зібрати на перші чемпіонати області в рамках Аматорської міні-футбольної бізнес ліги Волині створити колектив друзів під назвою «Легіон». Найкращим досягненням тієї команди стало друге місце в сезоні 2021 серед 12-ти команд області. Унікальним досягненням «Легіону» за підсумками першості стало друге місце та єдиний пропущений м’яч у вирішальному протистоянні з легендарним «Укркристалмет». До речі, ті «легіонери» свого часу дали життя жіночому футзальному клубу «Легіон», який в цьому сезоні із додатком «Університет» не вперше в історії захищають честь краю у Вищому дивізіоні чемпіонату України. А в нинішньому сезоні до прихильників назви вищої бойової одиниці Стародавнього Риму додалася й команда  Городищенської територіальної громади, котра до футзалу долучилася після вдалого виступу в кубкових змаганнях Луцького району. В турнірній таблиці ФК «Легіон ТГ» через неявку на гру, що була пов’язана саме із футбольними справами, та маючи у своїх здобутках перемогу, все одно посідав останню сходинку із нулем в графі «очки». Проте, в більшості зіграних матчів команда з району неодноразово демонструвала характер та непогану фізичну готовність.

Друга в «турнірці» станом на початок звітного протистояння луцька команда «Локі» з багажем у 18 залікових балів в кожній грі додає зусиль аби утриматися у призовому заліку. В минулому турі лучани переграли ФК «Ратнів» 4:1, а їх нинішній суперник поступився 2:5 «фамільярному Любарту».

Довгий час луцькі «скандинави» шукали підходи до воріт «Легіону», який і без десяти класичних маніпул, за рахунок дисципліни () та ротації на майданчику десяти фізично підготовлених виконавців  міцно тримав оборону. З уроків історії відомо, що армія Риму являла собою чудовий бойовий механізм. Легіонери були чудово навчені, чудово екіпіровані, їх вели в бій досвідчені воєначальники. Однак колосальні успіхи римлян не можна пояснити тільки тренуванням і оснащеністю легіонерів. У римській армії було те, чого не було в інших, навіть найрозвиненіших народів. Ця “таємна” зброя називалася – дисципліна. Тільки справжня військова дисципліна могла спаяти легіонерів в страхітливу бойову машину.

Проте, своя нетаємна зброя була і в «йотунів» у білій формі. Вперше у сезоні повболівати за своїх улюбленців прибув чисельний десант прихильників, котрі не зважаючи на затримку через повітряну тривогу стійко підтримували команду господарів. Наприклад за кращого гравця «Локі» Дмитра Медунецького переживала його бойова подруга Оксана, яка напередодні вітала свого чоловіка із званням чемпіона України, здобутого у якості тренера дитячої команди із давньогрецькою назвою «Олімпія». Наші вітання юним (U-10) футзалістам та їх наставнику! Не залишився без підтримки і основний захисник-руйнівник Василь Пилипюк, за якого персонально вболівала дружина Тетяна з маленьким Устимом на руках та юним Лукою, який, о диво, є вихованцем вищезгаданого Дмитра Медунецького та його партнера за тренерським цехом Тараса Бондарчука. Такий собі родинний підряд, в якому бере участь навіть ветеран колективу Сергій Голоскоков, онучка якого Ніколь також обрала улюбленим видом спорту футбол (футзал), а тренером гравця «Локі» під номером 1.

Із скандинавської міфології відомо, що дітьми Локі були страхітливий вовк Фенрір, морський змій Йормунганд, богиня підземного світу Гель, перетворений на вовка Валі та його нещасливий брат Нарві. В яких образах виходили на майданчик військового ліцею гравці луцького «Локі» вгадати важко, але у битві з швидкими та потужними городищенськими «легіонерами» вони продемонстрували волю до перемоги та здобули необхідну вікторію за відсутності Дмитра Флішаровського – одного з основних виконавців команди на позиції «бокс ту бокс», або звичніше дружнім «мек-мек».

 Лише на 5-й хвилині «білим» вдалося відкрити рахунок у грі. Сталося це у гарних традиціях «махінатора» Локі. Свій момент Дмитро Піддубний використав більш ніж креативно, згадавши своє легкоатлетичне спринтерське минуле. 77-й номер на лівому фланзі атаки включив максимальну швидкість і потужно прострелив вздовж лінії воріт, що заставило захисника легіонерів оформити авторство першого голу. Такій собі жарт.

Сторонній глядач чимало був би здивований, якби почув емоційні звертання партнерів за командою господарів на адресу Вадима Шостака:«Валєра!». Проте, кожен хто цікавиться історією регіональних футболу та футзалу, знає, що з легкої руки одіозного президента ФК «Мар'янівка» Сергія Манери отримати таке прізвисько велика честь. Минулих сезонів 17-й номер лучан захищав кольори «волинських хорватів», а нині грає за «скандинавів» з обласного центру. Саме після його виходу на майданчик у парі з Сергієм Безушкекевичем рахунок у матчі став 2:0. Під справжнім трікстерським прізвиськом Бєс (а хто ще має грати за Локі) Сергій оформив і перший дубль у матчі, коли в другій половині гри бездоганно виконав пенальті.

В лавах «Легіону» навіть за суттєвої гольової переваги суперника паніки не спостерігалося. Навіть без легату на тренерському містку, гості вперто шукали щастя біля воріт опонентів та змогли стараннями Петра Гонтара та Ореста Дубеня оформити чергові дублі у звітному протистоянні, забивши чотири голи втомленим «скандинавам». До останніх секунд представники Луцького району великими силами йшли вперед явно не через острах перед децимацією. Сподіваємося, що такий вид кари в Городищенській громаді, на відміну від Стародавнього Риму, де іноді за жеребом страчували кожного десятого, наприклад, за втрату прапора, не практикується. Тим більше, що «легіонери» точно не виглядали хлопчиками для побиття. А за наявності тренера могли б цілком реально претендувати на залікові бали. До речі, у «Локі» суботнього вечора на посту коуча, особливо в першому таймі, було людно. Окрім Дмитра Притулюка, який керував ігровим процесом, наставник ФК «Копачівка» та «Торпедо» Анатолі Мищук також з інтересом спостерігав за перебігом подій.

В давніх літописах вказано, що головним заняттям йотуна Локі є діставання всіх та дипломатика. І якщо з останнім у лучан не все гаразд з огляду на лексикон під час ігрових моментів, де висловлювання гравців часто-густо не підлягають цитуванню, то із доставанням суперника стандартними комбінаціями все гаразд. Більшість гострих моментів була створена через просту, але ефективну комбінацію. Голкіпер «бешкетників» Сергій Супрунюк на прізвисько Супер, точним вкиданням на половину суперника знаходив супербомбардира Дмитра Медунецького, який після прийому м’яча знаходив правильні продовження і персонально перегравав захист «римлян», покращуючи свої бомбардирські здобутки. Не так часто в обласних змаганнях можна побачити п’ять голів у виконанні одного гравця.

Ось така сага-звіт про матч 8-го туру 15-го ювілейного чемпіонату Волині, в якому місцевий «Локі» обіграв «Легіон ТГ» з рахунком 9:4. Ця вікторія допомогла «бешкетникам» зберегти звичну для себе другу позицію в турнірній таблиці Регулярної першості. А в «легіонерів» за умов кількох переможних матчів до фінішу «регулярки» залишаються шанси на потрапляння в плів-офф. Бойовий дух в команди є. Лишається перетворити його в очки.

Кращі граки: Дмитро Медунецький – Орест Дубень