ДМИТРО МЕДУНЕЦЬКИЙ: «МАЙЖЕ 100 КОМАНД В ДИТЯЧІЙ ЛІЗІ – ЦЕ УСПІХ»

(на фото: Дмитро Медунецький (праворуч) з колишнім очільником АМФВ Сергієм Голоскоковим)

Дмитро Медунецький – широко відомий футзальній спільноті в першу чергу як головний тренер та керівник футбольної школи «Олімпія». Разом із цим Дмитро відіграє значну роль у діяльності АМФВ. Він – голова комітету з проведення змагань та куратор Дитячої футзальної ліги Волині.

 У короткій розмові фахівець поділився власними думками щодо успіхів своїх вихованців, розповів про основні виклики в роботі АМФВ та поділився планами на майбутнє.

– Ми зустрілися, щоб коротко обговорити поточний стан справ у сезоні, який триває. Про дітей та інші моменти. Але буде гріхом, якщо обійти стороною те, що твоя «Олімпія» здобула Кубок України з футзалу серед дітей 2014 року народження. Разом із цим твої вихованці регулярно досягають високих результатів на змаганнях різних рівнів: від регіональних до міжнародних. В чому запорука успіху «Олімпії»?

– Просто беремо дітей та працюємо з ними. Ніяких секретів нема. Не розділяємо себе на футбол чи футзал. Ми граємо і одне, і друге. Але, що важливо, коли ми з жовтня по березень заходимо в зал, то працюємо з футзальними м’ячами та тренуємося, відповідно до методик саме цього виду спорту. Вважаю такий підхід правильним.

– «Олімпія» набирає групи з дітьми понад 12-13 років?

– Є певні проблемні питання інфраструктури, через які ми доволі давно змушені готувати дітей до 12-річного віку, а далі відпускати в інші школи та академії. Ми працюємо над цим і якщо з часом у нас з’явиться поле, яке відповідає усім параметрам гри 11 на 11, будемо залишати своїх гравців. Нині ж готуємо їх до переходу в найкращі футбольні структури України. 

– Тобі не образливо відпускати дітей далі в такому доволі ранньому віці?

– Ми для цього і працюємо. Нехай діти рухаються далі, розвиваються і будуть зосереджені на футболі та власному особистому зростанні.

– Поряд із підготовкою дітей, ти очолюєш комітет з проведення змагань АМФВ, опікуєшся організаційними питаннями в рамках Дитячої футзальної ліги Волині. Які твої враження від поточного чемпіонату?

– Першість вже потихеньку рухається до свого логічного завершення. Незважаючи на війну та страшні часи, ми об’єднали майже 100 команд. Це великий успіх. Щоб я хотів точно відзначити – перехід на гру чистими роками без «пізняків». Це набагато краще для суперництва та виходить дуже круто. Хотів би відзначити, що одне з завдань – оновлення нашого сайту, щоб він був функціональним та інформативним, зокрема, в контексті дитячих чемпіонатів.

– Наша область завжди вирізнялася тим, що в нашому чемпіонаті брали представники інших регіонів. Як вдається робити нашу дитячу лігу такою привабливою, зважаючи на доволі серйозні виклики щодо нестачі спортивною інфраструктури у місті?

– Велику роль свого часу відіграла школа футзалу у Маневичах та попередник чинного президента АМФВ. Хлопці з Маневич якісно працювали, демонстрували результати на загальноукраїнському рівні і запрошували команди долучатися до першості Волині. Також, свою роботу ефективно виконувало керівництво АМФВ. Якщо ж казати про сьогодення, то працюють ті ж самі чинники. Команди беруть участь в чемпіонатах та кубках України. Там вони бачать велику кількість команд з Луцька та Волині, бачать наші перемоги і логічно, що хочуть на регулярній основі змагатися з сильнішими суперниками. До речі, я хочу подякуватиму таким колективам. Одразу згадую «Ікву» та Костопіль. Жодного разу люди нікого не підставили, завжди прибувають, які б труднощі з логістикою не виникали.

Також відзначу, що наш регіон може похизуватися значною кількістю професійних дитячих тренерів. Мені особисто дуже приємно змагатися проти таких людей, як Олександр Лисенко, Сергій Вишневський, Олександр Антонюк, Сергій Богунов, Андрій Тучкевич та інших, кого я зараз не згадав.

– Комітет дитячого футзалу АМФВ очолює директор ОДЮСШ Дмитро Піддубний. Наскільки велика його роль в тому, що дитячий напрям зараз не просто є, але ще й активно розвивається?

– Дмитро Піддубний відіграє важливу роль у нашій структурі. Завдяки ньому є хороша комунікація з усіма спортивними залами міста, благодійними фондами, спонсорами. В багатьох турнірах, які ми проводимо, директор ОДЮСШ бере безпосередню організаторську участь. Також Дмитро часто може виступати і ідейним натхненником. Як було у випадку з Дитячою міні-футбольною лігою Волині, яку ініціював саме він.

– Чи буде міні-футбольний чемпіонат проходити цьогоріч?

– Будемо опиратися на команди. Чи зацікавлені вони у такому форматі знову. Перед собою ставимо ціль, що у кожній віковій має бути не менше шести учасників. Також працюємо над тим, щоб змагання могли проходити не на штучному полі, а на траві.

– Чи варто очікувати на відновлення літніх турнірів для дорослих?

– Я думаю, що ми їх повернемо, але не хочеться нічого загадувати. Ми живемо в час війни і щодня щось може кардинально змінитися.

– Які плани щодо вдосконалення роботи АМФВ в контексті проведення змагань?

– Важливо постійно покращувати медіа-складову, що ми постійно і робимо та продовжимо робити. Кращі трансляції, післяматчеві інтерв’ю та інше. Також думаю, як навести порядок з батьками. Інколи, таке враження, що змагаються не діти, а їхні мами і тати між собою. Також бачу перспективу у створенні школи арбітрів. Як на мене, молоді хлопці 16-17 років, здобувши відповідні знання, цілком би могли судити найменших дітей та набиратися досвіду.