Ще один успіх волинського футзалу. «Легіон» - віце-чемпіон!

Слідом за перемогою хорівської «Надії» у всеукраїнському фіналі АФЛУ, що відбувся у Дніпрі наприкінці березня, у Черкасах звання віце-чемпіонів серед жіночих колективів виборов луцький «Легіон». Волинянки зайняли друге місце у Першій лізі України, котра відбувалася за схемою АФЛУ.

«Рівніше не буває!» - саме такою була основна думка спеціалістів жіночого футзалу після перегляду матчів відбору у Черкасах, де зібралася шістка найкращих команд, з трьох зон першої ліги Чемпіонату України. Дійсно, передбачити лідерів чи аутсайдерів було нереально, адже кожен колектив вирізнявся певною «родзинкою» і кожен гравець налаштовувався лише на перемогу.

Цього сезону Перша ліга жіночого футзалу зібрала шістнадцять команд і тепер найсильніші клуби мали визначитися як вони розташуються з першого по шосте місце. Луцький «Легіон» відправився на береги Дніпра в статусі чемпіона Волинської області і лідера Західної зони Першої ліги. Суперниками по групі були господарки з «Енергії» та харківська ДЮСШ.

Раніше з цими командами лучанкам зустрічатися не доводилося, проте вивчення інформації підказувало, що готуватися треба надсерйозно! «Синьо-білим» випала честь відкривати грою з черкащанками всеукраїнський фінал. Матч видався напруженим: вже на третій хвилині господарки скористалися помилкою «смугастих» і відкрили рахунок, а через десять хвилин подвоїли перевагу. Отримавши два таких «ляпаси» «легіонерки» вирішили прокинутися і почати бити по воротах. Це рішення принесло свої плоди: спочатку Анастасія Грицак фірмовим потужним ударом пробила голкіпера господарок, а цей почин підтримала дублем Юлія Сардачук. Отже на перерву «Легіон» пішов за рахунку 3:2 на свою користь і з розумінням відповідальності за збереження переможного результату.

В другому таймі гра йшла «зустрічними курсами», але максимальна напруга припала на останню десятихвилинку. Спочатку Анна Мякота збільшила відрив лучанок до двох м’ячів, але вже через дві хвилини за другу «жовту» було вилучено Руслану Назарчук, і місцеві вболівальники підбадьорилися – двохвилинний шанс! Скористатися нагодою «Енергії» не вдалося – «смугасті» академічним трикутником відпрацювали у захисті і як завжди на висоті була воротар Діана Городюк. А от коли склади команд вирівнялися Анні Величко все ж таки вдалося скоротити рахунок до мінімального.

Останні чотири хвилини волинянки відбивали хвилю за хвилею атаки черкащанок, які прагнули відіграти бодай очко. Проте матч так і завершився з рахунком 4:3 на користь «синьо-білих».

В другій грі цього дня (а відбори в групах гралися за один день) втома першого матчу далася взнаки: «свіжі» гравці харківської ДЮСШ забили в першому таймі два голи, а у другому, коли сили більш-менш вирівнялися нагоди мали і «легіонерки», проте голів вболівальники так і не побачили.

Тож для виходу в півфінал лучанкам потрібно було, щоб харків’янки не програли свій матч проти черкащанок. Таким чином футзалістки ДЮСШ отримали чудовий фанатський сектор в особі «смугастих» і не підвели своїх вболівальників – перемогли 2:1. А «Легіону» належало наступного дня зіграти півфінал з переможцем групи «А» - титулованою «Біличанкою».

Звичайно, більшість «зіркового» складу десятикратних чемпіонок України розійшлися по інших клубах, проте молодь готувалася саме в цьому колективі та й «золоті» гравці на майданчику були присутні: Наталя Бесідовська, Марія Васковець, Тетяна Мартинюк, Анна Прокопенко – ці імена добре знані у жіночому футзалі, а тому наставнику лучанок Дмитру Голоскокову було над чим замислитися напередодні.

Обрана тактика на півфінал дала результат: волинянки «поставили автобуса» поблизу свого карного майданчика і не шкодували себе підставляючись під потужні удари «біло-зелених». За явної переваги «Біличанки», але нульової нічиї на табло команди пішли на перерву. А от у другому таймі «Легіон» почав «показувати зуби» і вже на третій хвилині Крістіна Гасіч, отримавши пас на «верхівку», метрів з п’ятнадцяти потужно притирає «круглого» до штанги 1:0!

Майже десять хвилин знадобилося «Біличанці», щоб оговтатися і зрівняти рахунок, але вже через чотири хвилини Юлія Сардачук головою (!) знову виводить лучанок вперед! За три хвилини до кінця матчу Вікторія Саломаха встановлює рівновагу і доводить справу до серії пенальті. Міцнішими нерви виявилися у «смугастих» - два постріли від Руслани Назарчук та Анастасії Грицак були бездоганними, а от у суперниць лише Наталя Бесідовська була точною – і «Легіон» у фіналі!

А от сил на фінішний «спурт» у наших дівчат вже не вистачило: і радше не фізичних, а ментальних – надто багато емоцій відібрав півфінал. Гра проти київської «5G» була напруженою, місцями здавалося, що спортивні пристрасті перейдуть у силові сутички, проте обійшлося. Суперниці зіграли тактично грамотно і скористалися своїм шансом ще в першому таймі.

За мінімальної переваги киянок, команди розпочали другу половину, проте дещо одноманітні високі дальні передачі від «синьо-білих» результату не давали, а от футзалістки зі столиці скористалися стандартом на кутовому і збільшили перевагу. «Легіону» довелося почати грати у більш відкритий футзал, проте навіть гра з п’ятим не врятувала матч: загальний підсумок0:3 і лучанки фінішували на другій позиції.

В особистих номінаціях «синьо-білі» отримали ще один трофей: кращим воротарем було визнано Діану Городюк і тут, як кажуть, двох думок бути не може – наш голкіпер, дійсно півкоманди! Асоціація футзалу Волині вітає «легіонерок» зі срібно-золотим сезоном і ставить дівчат у приклад чоловічим командам – чому б не відновити волинське представництво у Першій лізі? Вийшло у дівчат – вийде і у хлопців!