Регламент. Умови проведення змагань, або нові «родзинки»

АМФВ продовжує публікацію циклу матеріалів, що присвячені основним пунктам діючого Регламенту. В черговій статті піде мова про основні аспекти під час організації матчів чоловічого чемпіонату Волині та регламентні новинки.

 

Почнемо з того, що наступного ювілейного сезону матчі  чемпіонату та кубків області серед чоловіків триватимуть два тайми по 13 хвилин («чистого» часу) з 5-хвилинною перервою незважаючи на ліги. А тривалість матчів жіночих, дитячо-юнацьких та ветеранських змагань буде визначена окремими положеннями.

Нагадаємо, що, як і минулого року, місце проведення домашніх матчів регулярного чемпіонату у Суперлізі команди-учасниці декларують до початку чемпіонату. Матчі ж кваліфікаційного етапу та стадії плей-офф в усіх лігах відбуваються виключно на майданчиках визначених АМФВ.

Аби не було суперечок щодо контролю за часом для вилучених гравців, в усіх матчах під егідою АМФВ суддя-хронометрист фіксує чистий відлік часу у разі вилучення гравця з майданчика.

Без змін залишився пункт 4 розділу 11 діючого Регламенту, в якому пояснюється, що у протокол матчу вноситься не більше 16 гравців однієї команди та один офіційний представник і лікар команди. Під час матчів Чемпіонату (Кубку) заявлені на гру гравці та офіційна особа команди-учасниці зобов’язані знаходитись лише в технічній зоні.

 

Також (в ідеалі) команди, що беруть участь у змаганнях, зобов’язані мати два комплекти ігрової форми різного кольору. Якщо команди, що зустрічаються, мають ігрову форму однакового кольору, змінює форму та команда, яка є номінальним господарем майданчика.На футболці гравця обов’язково повинен бути номер, відповідний тому номеру, який зазначений у протоколі матчу. Одночасно неможливо внести в одній команді у протокол декілька гравців під одним номером. Якщо номер на футболці гравця, який братиме участь у даній грі, не відповідатиме номеру того ж гравця у протоколі матчу, даний гравець буде дискваліфікований на одну гру (результат зустрічі залишиться незмінним). Особливу увагу арбітри звертатимуть на номери голкіперів, котрі щосезону намагаються прийти на матчі у безномерних футболках загадкового походження. Цього року з лейкопластирем та скотчем на спині грати ніхто не буде.

Для деяких команд лишається болючим питання манішок. Проте згідно Регламенту під час матчів під егідою АМФВ та АФЛУ, запасні гравці команд зобов’язані знаходитися у технічній зоні своєї команди та бути одягненні у спортивні манішки. Саме одягнені, а не накинуті на шию у вигляді дитячого «слюнявчика».

Звертаємо особливу увагу на 8-й пункт вищезгаданого розділу Регламенту про те, що усі без виключення учасники змагань під егідою АМФВ (АФЛУ) зобов’язані бути повністю екіпіровані згідно Правила №4 «Правил гри у футзал»:

 

До комплекту основної, обов’язкової екіпіровки гравця входять такі окремі предмети:

- футболка– якщо під футболку вдягнена ще майка, то її рукава мають бути одного кольору з рукавами футболки;

- шорти – якщо під шорти одягнені ще труси або рейтузи, то вони мають бути однакового кольору із шортами;

- гетри – якщо стрічка або подібний матеріал накладається зверху, він має бути такого самого кольору, як і та частина гетрів, на які його накладають;

- ЩИТКИ.

- взуття- з парусини або з м’якої шкіри або спортивне з підошвою з гуми або подібного матеріалу.

 

ЩИТКИ:

- повністю закриваються гетрами;

- виготовляють з гуми, пластмаси або аналогічного матеріалу;

- забезпечують достатній ступінь захисту.

 

Відповідно використання «креативних» замінників у вигляді газет, картонок, відірваних «язиків» від взуття та інших псевдощитків буде заборонено і гравцям-«хитрунам» в участі у грі буде відмовлено згідно Правил футзалу.

Аби уникнути імпровізацій та непорозумінь у дебюті кожної гри, розділ №17 діючого Регламенту описує процедуру перед початком та після закінчення гри. Культурна та організаційна складова матчів описана у п’яти нескладних для сприйняття пунктах нижче. Учасникам поєдинків лишається на практиці підтвердити реноме справжніх футзалістів.

1. Перед початком гри команди розташовуються у центрі майданчика обличчям до центральної трибуни. Арбітри розташовуються між командами.

2. Гравці команди гостей проходять повз арбітрів та команду-господаря, вітаючи кожного рукостисканням, після чого повертаються на початкову позицію, проходячи за гравцями команди-господаря та арбітрами.

3. Гравці команди-господаря проходять повз арбітрів, вітаючи кожного рукостисканням і повертаються на початкову позицію, проходячи за арбітрами.

4. Після привітання, капітани команд з допомогою жереба розігрують право вибору воріт, які команда буде атакувати у першій половині матчу.

5. Після закінчення гри, команди розташовуються у центрі майданчика поруч з арбітрами. Гравці дякують супернику та арбітрам за гру рукостисканням.

 

Невеличкі, але суттєві зміни торкнулися і розділу №18 «Участь у грі», де описані процедурні моменти перед початком гри.

1. За 30 хвилин до початку матчу представники команд зобов’язані вписати номери навпроти прізвищ та імен гравців у Рапорт арбітра, заявлених на даний матч, під яким гравці братимуть участь у грі. Дописувати до Рапорту арбітра прізвища гравців самостійно, забороняється.

2. Після закінчення гри представники команд ЗОБОВ’ЯЗАНІ ознайомитися з обліком порушень, допущених футзалістами у грі, перевірити прізвища гравців, які відзначилися забитими м’ячами та інше, повідомити про надання протесту, якщо такий має місце; поставити оцінку арбітражу.

Невиконання представником команди П.2 даного розділу, на команду накладається штраф у розмірі 100 грн.

3. Футзаліст, прізвище якого не внесено до Рапорту арбітра, не має права брати участь у матчі.

4. Гравець, прізвище та номер якого внесено до Рапорту арбітра, вважається учасником гри, незалежно від того, виходив він на майданчик чи ні.

Таким чином кількість претензій щодо авторства голів, обліку карток та кількості зіграних матчів гравцями має суттєво зменшитися. Адже офіційні представники своїм підписом будуть засвідчувати статистичні викладки для своєї команди.